13 maj – 11 augusti

Tom Bogaard

Tom Bogaard

Kamouflage

13 maj – 16 augusti 2023

Vad är det vi uppfattar genom vår syn? Vad är verkligt och vad är en synvilla? Vad vill synas och vad döljer sig genom att omsluta sig med sin omgivning? I Tom Bogaards färgsprakande måleri tas du med på en upptäcktsfärd där allt kanske inte är synligt vid första ögonkastet.

Tom Bogaard växte upp i Nederländerna och som barn fascinerades han av allt han såg på naturhistoriska museum, botaniska trädgårdar och på etnografiska museum. Hur kunde han förflyttas mellan tid och rum genom att titta på olika objekt? Intresset har följt med honom genom hans konstnärskarriär och idag kan vi som betraktare få uppleva en liknande resa genom tid och rum – genom hans konst.

Men allt är inte guld och gröna skogar. Hur har noshörningen hamnat på väggen? Var är dess präktiga horn? Vad är vår syn på demonens masker? Präglad av sin uppväxt i västvärlden, arvet från en hel nation som haft kolonier världen över, ställer Tom Bogaards konst frågor om kolonialism, dess spår och påverkan på vår syn på kultur, om att smälta in eller inte, att anpassa sig eller låta bli.

Om konstnären
Tom Bogaard (f. 1965) är uppvuxen i Nederländerna och bor och arbetar i Göteborg. Han är utbildad vid Academy of Fine Arts i Maastricht och Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Hans verk finns representerade hos bl. a. Statens konstråd, Göteborgs konstmuseum, Norrköpings konstmuseum och Kungl. vetenskaps akademien. Tom är också lärare i måleri vid Göteborgs konstskola.

I utställningen visas även delar av Toms arbete med en konstnärlig gestaltning för Kyrkskolan i Tierps kyrkby som färdigställs under våren 2023.

Se sommarens öppettider och läs mer om Konsthallen