Om Kulturhuset Möbeln

Kulturhuset Möbeln

Välkommen till en mötesplats för alla centralt i Tierp! Kulturhuset Möbeln ligger intill tåg- och busstationen. Här finns biblioteket, konsthallen, kulturskolan, boulehallen, fritidsgården och mötesrum. Här väntar massor av upplevelser för barn, unga och vuxna. Allt under ett tak.

2015 började diskussioner om att skapa en mötesplats för medborgarna i den forna möbelfabriken, i folkmun kallad ”Möbeln”. Den var kanske mest känd för danserna i den rymliga salen som nu döpts till Humlesalen. Resultatet blev Kulturhuset Möbeln som öppnades i slutet av 2019. Idag drivs det av Tierps kommun och Kultur och fritid ansvarar för husets innehåll.

Kulturhuset Möbeln i Tierp

En fasad som rostar

Betong, cortén och tegel – materialen som används i Kulturhuset Möbelns – lyfter Tierps och byggnadens historia. Cortenstål fasad, solitt och nästan rent stål, är en kontrast till tegel. Genom påverkan av väder och vind, genom oxidering för en fasad en skyddande patinering.

Stålplåtarna till Möbelns nya ytterrock är tillverkade i ett halvdussin varianter sett till längd och bredd. De monteras i ett mönster som därmed också varierar. Arkitekten bakom fasadutformningen har tänkt att omväxlande breda och smala plåtar ska ge ett mönsterspel rikt på kontraster. Mönsterspelet på fasaden ska dessutom visa att Möbeln rymmer olika saker invändigt och kommer att se olika ut sektion för sektion. Sportbyggnaden Centralhallen tvärs över gatan, med sin fasad av olika stora rutor i vitt och nyanser av grått ger ytterligare en kontrastverkan i närmiljön.

Besök Tierpsrummet som visar lokal historia.

Kulturhuset Möbeln i Tierp

4+1: Ett konstverk med Tierps gatulock

Utanför Kulturhuset Möbeln finns miljö att upptäcka med bänkar och skatepark. Ett konstverk med Tierps välkända gatulock bemöter besökare. Skulpturen med namnet 4+1 av Christian Andersson består av fem cylindrar som likt en hand skjuter upp ur jorden. På cylindrarna finns brunnslocken, vilket kan föra tankarna till fingrar med fingeravtryck. Verket tillverkades i samarbete med Tierps Järnbruk,

Christian berättade hur han fick idén till verket:

Under en promenad i Malmö såg jag en dag ett brunnslock ligga på sniskan över sitt hål, som att en rörelse pågick under stadens yta. Jag insåg då det uppenbara: att låta brunnslock, som ju dessutom är ett av Tierps historiska signum, få bli den huvudsakliga formen för min gestaltning.