10 mars 2022

Peter Nilson - om människans plats i tid och rum

Peter Nilson - om människans plats i tid och rum

Torsdag 10 mars kl 17.30

Plats: Skärplinge bibliotek

Peter Herman Nilson var en svensk astronom, skribent och författare av både populärvetenskap och skönlitteratur som bodde i Skärplinge där han dog 1998.

1974 disputerade han i astronomi vid Uppsala universitet med en doktorsavhandling som blivit ett standardverk inom astronomin, en klassificeringskatalog över 13 000 galaxer i universum. 1977 lämnade han forskningen för författaryrket. Med fantasi och poesi förmedlade Peter Nilson kunskap på högsta nivå och satte in människan i de stora kosmiska sammanhangen. Peter Nilson var under många år medarbetare i radioprogrammet Svar idag där han besvarade radiolyssnarnas frågor om astronomi. Under sina sista år var han också återkommande krönikör i tidningen Metro.

Daniel Helsing, litteraturvetare och kritik, berättar om Peter Nilsons liv och författarskap i samtal med bibliotekarien Lukas de Veen.

Daniel Helsing disputerade i litteraturvetenskap vid Lunds universitet 2019 på en avhandling om populärvetenskaplig litteratur. Han är styrelsemedlem i Peter Nilson-sällskapet och skriver Nilsons biografi.

 

I samarbete med

  • Folkuniversitetet