18 maj-12 augusti 2024

Closet forest

Mafune Gonjo

Mafune Gonjo

Closet forest

18 maj – 12 augusti 2024

Vernissage md konstnärsamtal: lördag 18 maj kl 12.00.

Mafune Gonjo arbetar med krossade glasfragment. Det började när hon flyttade till Sverige 2008 utan att kunna tala varken svenska eller engelska och kunde inte beställa material på Konstfack. Det enda hon hittade var krossat glas från soptunnorna så hon började plocka från dem och skapade konstverk med enkla verktyg. Att krossa glas och rekonstruera övergivna glasfragment till vackra verk återspeglade hennes process att bryta ner sin gamla identitet och återuppbygga den starkare.

I den här utställningen visas glasklänningar, skor gjorda av krossade bilfönster, en installation bestående av många transparenta grenar gjorda av tejp samt några andra verk.

Idéerna till många av Gonjos verk kommer från känslor av sorg och smärta. Men genom att skapa konstverk ser hon ljus i dem känslorna som har hjälpt henne att klara av svåra situationer. Dagens värld är full av osäkerhet och skiftar snabbt. Det är inte alltid lätt att gå ut i den. Men förhoppningsvist upplever besökarna ett möte med gnistrande ljus i skuggor samt en liten oväntat skog som kan bilda en stig till världen.

en klänning gjord av glas

Om konstnären

Mafune Gonjo är född 1984 i Fukushima i Japan men verksam i Stockholm. Hon är utbildad på Tama Art University i Japan (BFA 2008) och på Konstfack, Keramik och Glas (MFA 2010). Sedan sin examen har hon hunnit med ett flertal separatutställningar, både i Sverige och internationellt. Hennes glaskonst finns representerad på bland annat Nationalmuseum i Stockholm, Museum of American Glass, New Jersey i USA och Toyama Glass Museum i Japan.

Läs mer om Konsthallen