18 januari - 15 maj 2021

Fredrik Strid

Black Box

Fredrik Strid

Black Box

Svamparna spelar en avgörande roll i jordens ekosystem. De finns överallt och har olika funktioner för både oss människor och för andra organismer i naturen. Vissa ger oss näring, andra sprider sjukdomar och många har den viktiga uppgiften att bryta ner organiskt material. Ändå är svamparnas rike ett understuderat område. Vi känner bara till fem procent av alla svampar som finns på jorden och tre miljoner av världens svampsorter beräknas fortfarande vara oupptäckta.

I Black Box undersöker Fredrik Strid svamparnas väsen. I rummet syns en installation med tre svarta skulpturer i en metallisk och stenkolsliknande patinering. Den största skulpturen är en svart låda ur vilken det väller en slags lera och ur materialets mörker växer också svampar upp. På väggen sitter en hylla som har dränkts i samma sorts lera och på bordet har någon format skulpturer av den. Hur har det hamnat där? Black Box är en utställning om naturens kraft. Genom skulpturerna artikuleras en balansakt som utspelar sig i ett tillstånd mellan liv och död. Ur det förkolnade frammanas nya existenser.

Om konstnären
Fredrik Strid (f.1973) arbetar främst med skulptur och hans verk speglar en passionerad nyfikenhet till naturen. Ofta möts konceptuella och taktila strategier i hans skulpturer, det kan röra sig om en fågel som byter sin kropp till stearin, eller en blixt som svajar likt ett träd. Genom mångbottnade och poetiskt mättade konstverk vrider och vänder han på relationen mellan naturvärlden och vår kultur.
2019 mottog Fredrik Strid Tierp kommuns arbetsstipendium för konstnärer.

Verket (Black Box) har tillkommit i samarbete med Konstfrämjandet Uppland och är del av det interregionala konstprojektet Skogen mellan oss.

Black box Fredrik Strid Foto Fredrik Strid Konsthall i Tierp

I samarbete med