29 augusti - 7 november 2020

Liisa Hietanen

Villagers

Liisa Hietanen

Villagers

29 augusti–7 november 2020

Vad händer med oss när världen verkar hamna mer och mer utanför vår räckvidd? Hur kan vi finna tillfredsställelse och lycka där vi är?

I utställningen Villagers undersöker Liisa Hietanen lokaliteten och dess innebörd för oss människor. Här möter vi konstnärens skildringar av invånare i hennes hemby Hämeenkyrö i Finland genom skalenliga skulpturer i garn.

Kanske är det en pappa och hans dotter som hon mött på gymmet eller en kvinna med sin hund som hon ser promenera i byn. Liisa Hietanen bjuder in invånarna i sitt arbete genom att starta en dialog och avporträttera dem. Arbetsprocessen ger henne möjlighet att möta personerna på ett uppriktigt sätt och under deras möten lära de känna varandra. Resultatet visas alltid offentligt i byn och blir en del av samhällets gemensamma berättelse.

Genom sitt arbete belyser Hietanen möjligheten att finna sätt att samspela med platsen vi står på snarare än att söka världen, med alla dess ändlösa möjligheter, någon annanstans. Virkning och stickning är en tidskrävande process och genom detta skapar Liisa Hietanen en motkraft mot det som hon upplever som en accelererande takt inom olika områden av samhället och livet. Det stillasittande arbetet blir också en aktion som påverkar vår natur och miljö minimalt.

 

Om konstnären

Liisa Hietanen (f. 1981) är en finländsk konstnär och skulptör som arbetar med olika garntekniker så som virkning och stickning. Hon har en kandidatexamen i design från Lahti University of Applied Sciences från 2007 och en kandidatexamen i konst från Tampere University of Applied Sciences från 2012. Hennes verk har bl. a. visats på Helsingfors Konsthall, Finland, NordArt2019 i Büdelsdorf, Tyskland och senast på Charlottenborg Spring Exhibition i Köpenhamn, Danmark.

Liisa Hietanen är bosatt och har sin ateljé i Hämeenkyrö (Tavastkyro på svenska), 4 mil väster om Tammerfors.

Liisa_Hietanen_Love