14 april 2022

Författarsamtal: Mats Jonsson

Författarsamtal: Mats Jonsson

Torsdag 14 april kl 18

Plats: Stora ensemblen, Kulturhuset Möbeln

Visning av utställningen When our memory becomes mine kl. 17.30 i Konsthallen, Kulturhuset Möbeln. 

I sin senaste bok När vi var samer reser Mats Jonsson tillbaka i tiden, genom Sveriges, Sápmis och sin egen släkts historia i ett försök att öppna en lucka till sin egen bakgrund. Han undersöker hur det gick till när svenska staten utplånade skogssamerna som kulturell grupp för att ge plats åt nybyggare och skogsbolag.

När Mats farfar dör öppnar familjen för första gången den förslutna och förbjudna svepask som alltid funnits i farfaderns hem. Där ligger renmärkesbevis, brev från lappfogden i Västerbottens län och foton från renskiljningar. Det visar sig att Mats härstammar från en släkt av skogssamer i Malåtrakten. Varför har det varit hemligt? Varför slutade de vara samer? Och varför vet de så lite om sin historia?

Serietecknaren och författaren Mats Jonsson har släppt ett antal självbiografiska serieromaner, bl.a. Nya Norrland. När vi var samer nominerades till Augustpriset 2021.

Författarsamtalet ges i samband med utställningen When our memory becomes mine av Erika Stöckel och Ida-Johanna Lundqvist i Konsthallen Kulturhuset Möbeln.

En visning av utställningen ges en halvtimme före föredraget. 

Mats Jonsson är född 1973 och uppvuxen i Kramfors. Han har givit ut de självbiografiska serieromanerna Unga norrlänningarHey PrincessPojken i skogenI detta satans rum och Mats kampPojken i skogen belönades med Norrländska litteraturpriset och Urhunden för 2005 års bästa svenska seriealbum. 2017 nådde Mats en ny och större publik med Nya Norrland, om den växande klyftan mellan stad och landsbygd och den ekonomiska och befolkningsmässiga dräneringen av framförallt Norrlands inland.