14 maj – 12 augusti 2022

Drömsamlarna

Katarina Eismann

Katarina Eismann

Drömsamlarna

14 maj – 12 augusti 2022

På väggen och över de vita, svajande tygstyckena flimrar gestalter förbi. I ett blänkande hav gnistrar det av nedskrivna ord som träder fram och sedan plötsligt försvinner. Just så flyktigt som drömmar kan vara innan de uttalas, sätts på pränt eller ges en form.

I skuggspelet som visas i videoprojektionen lyfter Katarina Eismann fram drömmar som blivit överlämnade till henne av personer runtom i Tierps kommun. Vartefter nya drömmar läggs till under utställningstiden, läses de in och uttalas högt i rummet, genom inläsningar av skådespelaren Marika Lagerkrantz. Gamla drömmar väcks till liv och vävs samman med nya drömmar som uppstår.

Som sidor utrivna ur en anteckningsbok omsluter laveringarna i akvarell och bläck rummet. Genom att låta färgen löpa längst pappret och samtidigt hålla det som är flyktigt stilla, träder formerna fram starkare i övergångarna mellan arken. Kanske får de kraft av att möta en ny yta, att pröva nya sammanhang, likt flyktiga tankar.

I Tierpsrummet visas en etthundra år gammal dröm om en teater i Tierp, genom urklippta tidningsartiklar från den tiden. Genom hörlurarna hörs ett ljudverk med röster inifrån teaterbyggnaden. Drömmar bärs genom tiden, låter sig omformas eller växa och definierar en plats om och om igen.

Om konstnären
Katarina Eismann (f. 1958) är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Hon har medverkat i flera utställningar, konstnärliga gestaltningar och projekt både i Sverige och internationellt. Moderna museet, Luleå Biennalen, Marabouparken och Forum för levande historia är några platser hennes verk har visats på. Eismanns verk syns också i flera offentliga samlingar, där ibland Statens konstråd. Katarina Eismann har gjort flera gränsöverskridande projekt och har bl.a. arbetat med frågor om gestaltning av det som förs vidare efter trauman. 2021 tilldelades hon Tierps kommuns arbetsstipendium för konstnärlig verksamhet för projektet ”Drömsamlarna”.

Tack till
Teatergruppen Bounce som varit med och hjälpsamt skapat både drömmar och skuggor till videoverket.
Marika Lagerkrantz som ger röst åt de drömmar som läggs till vid varandra.
Hållnäs konstkoloni, Conny Lindström som äger den gamla biografen och alla medverkande som lämnat och fortsätter att lämna över sina drömmar.

Läs mer om Konsthallen

 

vita kvinnliga figurer mot svart bakgrund

Stillbild från Drömsamlarna, video/audio-verk, 8 min loop med inläsning av Marika Lagerkrantz, verket kommer att förlängas med fler drömmar under utställningens gång, 2022-pågående

”I min familj fanns en farbror Erik som ingen under de senaste 100 åren talade om. Tystnaden har varit ett hål i min familjs historia och nu söker jag efter spår i Tierp idag. Erik Josephson kom från Svanby med stora ambitioner och drömde om att sätta Tierp på kartan med en ny teater och biograf. Ett stort, vackert hus byggdes som finns kvar än idag vid stora salutorget. Bakom tystnaden i min familj visade sig en teater och biograf som satte upp flera föreställningar i veckan med konserter, filmer och teaterföreställningar. Men verksamheten blev inte långvarig. Erik gick i konkurs och drömmen slutade i en katastrof. Men drömmar försvinner inte, de vilar, återuppstår i en ny tid, tar form efter nya sammanhang. Gamla familjehistorier blir synliga i ett samtida ljus och ges mening i förhållande till de drömmar som finns här i dag.” – Katarina Eismann