8 april 2024

Romska nationaldagen

Romska nationaldagen

Måndagen den 8 april
Plats: Foajén

Utställning med romska dräkter och information om det romska folket finns i foajén hela dagen från kl 10.00-18.00. Representanter från Romska föreningen Tierp finns på plats i foajén och håller i aktiviteter mellan kl 15.00-18.00, bland annat pyssel för barn, sång och de berättar om sina dräkter. Det bjuds på tårta från kl 15.00. Först till kvarn!

Välkommen till utställning av finska traditionella romska kläder! Utforska och upptäck det rika arvet och den färgstarka kulturen som dessa kläder representerar. Från vackra broderier till traditionella mönster, varje plagg berättar en unik historia om gemenskap, identitet och stolthet. Vi hoppas att denna utställning ger dig en djupare förståelse och uppskattning för den romska kulturen och dess skönhet.

Utforska den fascinerande historien om de finska romerna, en mångfacetterad berättelse om överlevnad, kamp och kulturell rikedom. Genom århundradena har finska romer bevarat och förvaltat sin unika kultur och traditioner trots utmaningar och förändringar. Deras historia präglas av resor, anpassning och en outtröttlig strävan efter att bevara sin identitet. Denna utställning är en hyllning till det finska romska folket och deras otroliga arv som fortsätter att inspirera och berika vårt samhälle.

Arrangör: Föreningen Romer i Tierp i samarbete med Tierps kommun

 

 

  • Romska flaggan i rött, blått och grönt