9 maj 2023

Om Ukraina: Bakom och bortom järnridån

Vill du veta mer? Om Ukraina: Bakom och bortom järnridån

Tisdag 9 maj kl 17.30- ca 19

Plats: Stora ensemblen

Ingen föranmälan krävs. Gratis entré. 

Ett år sedan gick kriget i Ukraina in i en ny fas och skakade världen. Li Bennich-Björkman, författaren till boken Bakom och bortom järnridån – De sovjetiska åren och frigörelsen i Baltikum och Ukraina, berättar om Ukraina och relationer med Ryssland efter 1991.

När Sovjetunionen upplöstes 1991, 1900-talets största politiska, ekonomiska och sociala experiment, fick världen se femton nya stater ta plats. Bland dem var de mest nationalistiska under den sovjetiska ockupationen, de baltiska staterna och Ukraina. Men till skillnad mot vad många då förväntade sig, var vägen till pluralism vare sig guldkantad eller ens likartad. Varför blev den så olika? Samtidigt finns åtminstone en sak som förenar: grannlandet Ryssland. Hur påverkar det?

Kulturhuset Möbeln i samarbete med Folkuniversitet bjuder in till en serie Vill du veta mer? Varje termin erbjuder vi några föreläsningar med intressanta forskare som berättar om aktuella ämne. 

bakom-och-bortom-jarnridan-omslag

Li Bennich-Björkman – Skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Statsvetenskapliga institutionen och Professor vid Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier, Uppsala universitet.

I samarbete med 

  • Folkuniversitetet