23 mars 2023

NATO: Historien om en försvarsallians i förändring

NATO: Historien om en försvarsallians i förändring

Torsdag 23 mars kl 18-19

Plats: Online webinar, Zoom

Det är gratis att delta i webinar, men förboka gärna plats via Boknings-knappen. 

Webinar sker via Zoom. Du behöver inte ha Zoom på dator eller din mobil för att kunna delta. Har du frågor? Kontakta oss gärna på kultur-fritid@tierp.se

Intresset för NATO är större än någonsin. Ann-Sofie Dahl, en av Sveriges främsta experter på NATO och säkerhetspolitik, har skrivit en bok som sammanfattar och förklarar allt som varje svensk bör känna till om försvarsalliansen. Hon kommer att gästa Kulturhuset Möbeln online för att berätta utifrån sin bok.

NATO diskuteras som aldrig förr, som en följd av det försämrade säkerhetspolitiska läget i Östersjöregionen, en intensiv svensk försvarsdebatt och ex-president Trumps utrikespolitik. Men vad är egentligen NATO och varför uppstod försvarsalliansen? Hur har organisationen utvecklats sedan grundandet 1949, och hur ser dess framtid ut?En högst aktuell, uppdaterad och överskådlig sammanfattning av det som varje svensk bör känna till om NATO.

Kulturhuset Möbeln i samarbete med Folkuniversitet bjuder in till en serie Vill du veta mer? Varje termin erbjuder vi några föreläsningar med intressanta forskare som berättar om aktuella ämne. 

O_Dahl_NATO.indd

Ann-Sofie Dahl – är docent i internationell politik och Nonresident Senior Fellow vid Atlantic Council (Washington, D.C.). Hon är sedan flera år bosatt i Köpenhamn i Nato-landet Danmark, där hon tidigare varit verksam vid Center for Militære Studier. Ann-Sofie Dahl var gästforskare vid Nato Defense College (NDC) i Rom 2012 och har varit knuten till en rad universitet och tankesmedjor i USA, Sverige och Danmark.

Ann-Sofie Dahl har tidigare gett ut ett flertal böcker om Nato, svensk och nordisk utrikes- och säkerhetspolitik samt Östersjösäkerhet, förutom åtskilliga rapporter och bokkapitel i dessa ämnen. Hon är även verksam som krönikör och debattör, i bland annat Sydsvenskan, Svenska Dagbladet, Berlingske Tidende och Axess.

I samarbete med 

  • Folkuniversitetet