9 mars 2023

Stridsflygplan och engångsbindor: föremål som källa när kvinnors historia skrivs

Vill du veta mer? Stridsflygplan och engångsbindor: föremål som källa när kvinnors historia skrivs

Torsdag 9 mars kl 18-19

Plats: Stora ensemblen

Ingen föranmälan krävs. Gratis entré. 

Vad kan stridsflygplanet och drinkglaset berätta om Sveriges historia – om politik, demokratiska processer och människornas vardag? I boken Kvinnosaker lyfter historikern Karin Carlsson fram kvinnors historia genom 50 föremål. Den 9 mars gästar hon Kulturhuset Möbeln  i Tierp för att prata om föremål som historisk källa. Hör om hur vi, genom att se närmare på engångsbindans föregångare, kan komma närmare dåtida kvinnors vardag eller om hur den provocerande cykeln och träningsskon bär på viktiga berättelser om normförskjutningar och kvinnors över tid ökade handlings- och rörelseutrymme.

Kulturhuset Möbeln i samarbete med Folkuniversitet bjuder in till en serie Vill du veta mer? Varje termin erbjuder vi några föreläsningar med intressanta forskare som berättar om aktuella ämne. 

kvinnosaker

Karin Carlsson –  historiker och verksam vid Stockholms universitet. Hon disputerade 2014 på avhandlingen Den tillfälliga husmodern där trötta husmödrar, välfärdspolitik, hem- och omsorgsarbete stod i centrum. I stunden intresserar hon sig främst för urbanhistoria där 1900-talets dolda köksingångar och kökets materialitet används för att berätta om stadens mer vardagliga – men ofta osynliga – liv och rörelser. Ett genomgående tema i hennes forskning är genusperspektivet. Genom det öppnas frågor upp om hur föreställningar om män och kvinnor förändras över tid och skiftar mellan olika geografiska platser och grupper i samhället. Karin är uppvuxen i Gästrikesamhället Valbo men bor nu i ett riktigt litet hus med en magnifikt skev lada på tomten strax utanför Stockholm.

I samarbete med 

  • Folkuniversitetet