24 februari 2023

Konsert: Anna Heikkinen & Längtans Kapell

Konsert: Anna Heikkinen & Längtans Kapell

Fredag 24 februari kl 18

Plats: Humlesalen
Fri entré

Sverigefinnarnas dag den 24 februari firar vi med en konsert.

Kom och lyssna! Dansa om du vill! Finsk tango, polka och vals.

Anna Heikkinen & Längtans Kapell söker genom sina tolkningar av den finska tangon efter historia och rötter, en sverigefinsk identitet och ett förlorat språk.

Med finska och svenska texter, dragspel, saxofon och cello, letar de efter sitt eget Satumaa, sitt eget Sagoland, och väver en längtans väv av toner och ord.

“vi letar
vi söker
vi längtar

dit där farmorsspråket dansar på sandstranden och rösterna dyker, i det böljande blå
dit där farfarsträden blommar och tonerna leker tafatt mellan äpplen och grenar
Satumaa är vad vi längtar till längtar bort till längtar hem till”

Medverkande:

Anna Heikkinen, sång

Larisa Ljungkrona-Mönttinen, dragspel och sång

Ida Gillner, sopransaxofon och sång

Leonor Palazzo, cello och sång

Anna Heikkinen & Längtans kapell har under sina år tillsammans utvecklat ett avancerat samspel och nära musikalisk kommunikation. De spelar traditionell finsk tango som de tolkar och arrangerar, med fokus på att hitta sina egna unika röster i en musiktradition med många kända föregångare. Låtarna de spelar är välkända och mycket viktiga inom den sverigefinska delen av befolkningen, och många har en nära relation till musiken.

Det har varit en lång och spännande process att hitta sig själva i denna musik, och de har skapat ett personligt och innerligt uttryck, med stark närvaro och ömsint dialog mellan röster och instrument. Det kraftfulla och passionerade får möta det mjuka och sköra.

Singelsläpp och debutalbum på gång!

24 februari är Sverigefinnarnas Dag. Därför passar det extra bra att släppa singeln Satumaa-Sagolandet just idag! Det blir ett digitalt släpp och en försmak av gruppens kommande debutalbum som kommer släppas den 16 mars på Kakafon Records.