15 mars 2022

Johan Eklöf - Mörkermanifestet

Författarsamtal: Johan Eklöf - Mörkermanifestet

Tisdag 15 mars kl 19

Plats: Humlesalen, Kulturhuset Möbeln

Ljus och mörker har styrt livet i miljarder år, med en uråldrig och taktfast rytm – ända tills glödlampan uppfanns. I dag dominerar gatlyktor och fasadbelysningar natten och på bebyggda platser blir det sällan helt mörkt. Att se stjärnhimlen en molnfri natt är en sällsynt upplevelse.

Ljusföroreningar har seglat upp som ett av våra verkligt stora miljöproblem, om än obekant för de flesta. Flyttfåglarnas navigering störs, sköldpaddorna går vilse på väg till strandkanten och insekternas pollinering uteblir. Mörkermanifestet är en bok om vårt behov av det naturliga mörkret och vikten av att låta den uråldriga rytmen ha sin gång – såväl för den biologiska mångfaldens skull som för människans väl och ve.

”En djupt fascinerande djupdykning i mörkrets idéhistoria, så väl som dess betydelse för den biologiska livscykeln. Trollbunden följer jag författaren på exkursioner till högst ovanliga platser: en inventering av fladdermöss i gotländsk medeltidskyrka  till det storslagna biblioteket Biblioteca medicea laurenziana i Florens.” / Ulrika Kärnborg, Expressen

I samarbete med

  • NSF_LOGO_KRETS_TIERP

Johan Eklöf är disputerad biolog och en av Sveriges främ¬sta experter på fladdermöss. Han bor i Västergötland och arbetar som naturvårdare och copywriter.