11 december 2021 – 14 februari 2022

En resa över Östersjön/Matka yli Itämeren

En resa över Östersjön – en utställning om finländsk barnbokskonst idag

11 december 2021 – förlängd till 14 februari 2022

Välkommen till en fantasifull, vacker och rörande resa över Östersjön!

I Kulturhuset Möbelns foajé kan du under julen uppleva litteratur på ett lite annorlunda sätt. Kom och dyk ner i tio finländska barnböcker ur de senaste årens rikhaltiga barnboksskörd! Utställningen är tvåspråkig och alla texter finns på både svenska och finska. Målgruppen är främst barn i åldern 4–10 år samt barnfamiljer, men utställningen vänder sig också till dig som är litteratur- och konstintresserad i allmänhet.

En resa över Östersjön är en vandringsutställning som producerats av Finlandsinstitutet och skapats av utställningsscenografen Petter Ljungberg. I utställningen finns uppslag från tio barnböcker och alla böckerna finns tillgängliga för att läsa och bläddra i. Experimentlusta, nyfikenhet och humor i kombination med oräddhet är gemensamma nämnare för böckerna som inte tvekar att gestalta existentiella frågor ur ett barnperspektiv.

Den finländska barnboken av idag är livskraftig och innovativ. Arvet efter Tove Jansson och den bild- och textvärld hon introducerade 1945 har förvaltats väl och vi har under de senaste decennierna kunnat se flera originella och stilsäkra konstnärskap växa fram. Inte minst känslan för naturen, fantasi och frihetslängtan är ingredienser som ständigt återkommer.

Är du pedagog och vill jobba med utställningen i undervisningen? Då kan du ladda ner pedagogiskt material från Finlandsinstitutets hemsida här.

I samarbete med