3 oktober 2022

Filmvisning med samtal: Du sotige vallon

Filmvisning med samtal: Du sotige vallon

Måndag 3 oktober kl 18

Plats: Humlesalen

Premiärvisning av filmen Du sotige vallon- En film om vallonbruken i Uppland och ett samtal med regissören Anders Hanser.

Vallonbruken var världsledande på sin tid och är den svenska järn- och stålindustrins vagga. Historien berättas av Louis de Geer, 13e generation som har växt upp på Lövstabruks herrgård. Anders Hanser besökte även 15 andra vallonbruk under olika årstider med sin kamera och sonen Calle hjälpte till med vackra drönarbilder. I Lövstabruks kyrka finns den unika Cahman orgeln från 1700-talet. Kyrkans organist Lukas Arvidsson har komponerat en t stämningsfull låt, Snön faller som inleder filmen. Dikten Du sotige vallon av Olof Thunman avslutar.

Anders Hanser – fotograf och regissör, mest känd som ABBA:s fotograf. Flera av de ikoniska ABBA-bilderna kommer från hans kamera. Som en av landets stora folkbildare belönades Anders med HM Konungens medalj som fotograf och för sin kulturproduktion. Under 30 år har han producerat mer än 300 beställnings produktioner samt ett 50-tal egna varav flera har visats i Sveriges Television.

Ingen föranmälan krävs.