Stuart Mayes

Eugènes ringar #2

Stuart Mayes

Eugènes ringar #2

Blandteknik, unik glitterblandning och sidenband

Inspirerad av gymnastiska attiraljer hittade i konstnären Eugène Janssons ateljé lyfter Stuart Mayes konstverk HBTQ-frågornas historia på ett lekfullt sätt. Ett par romerska ringar, en gren inom den manliga artistiska gymnastiken, har ingått äktenskap och hänger sammankrokade – en metafor för de manliga relationer som tvingats hållas osynliga. Samtidigt är det en blinkning till Jansson som hade för vana att måla av sina vänner och älskare medan de tränade.

Mayes liknar Janssons ateljé vid en lekplats fredad omgivningens kritiska blick, där den bortträngda manliga nakenheten intog centrum. I sitt eget arbete experimenterar Mayes med både material, historia och metaforer och genom leken hittar han ofta nya ingångar som lockar till diskussion.

IMG_0044

Stuart Mayes verk kan ses i fönstret vid entrén till kulturhuset, utanför biblioteket.

Om konstnären

Född i Hullbridge on Crouch, Essex, Storbritannien, bor och arbetar idag i Enköping. Stuart Mayes är utbildad vid Darlington College of Arts, Totnes, The Slade School of Fine Art, London, Kungliga konsthögskolan och Konstfack, Stockholm. Han har medverkat i flertalet nationella och internationella utställningar. Mayes arbetar även som kulturpedagog vid Enköpings kommun och som frilansande curator.

I sitt konstnärskap utforskar Stuart Mayes ofta flytande identiteter och maktstrukturer ur ett normkritiskt perspektiv. Konstverken, ofta utsprungna ur vardagliga föremål som genom metamorfos intagit nya skepnader, väcker nyfikenhet och frågor som öppnar upp till nya tolkningsmöjligheter. Mayers arbetar främst med skulptur och installation.

Stuart Mayes

Hör Stuart Mayes prata om sitt verk:

Eugènes ringar #2