Maria Nöremark

O M T Ä N K A, trippel ordpoäng

Maria Nöremark

O M T Ä N K A, trippel ordpoäng

Kartong

Konstnären sätter ”o” framför orden. Precis som inom forskning ställer hon sig ständigt frågan om det vi tror på stämmer? Hon trotsar sin första tanke och hon omprövar det hon tror sig veta. Enligt SAOB (Svenska Akademiens ordbok) betyder omtänka ”att genom tänkande försöka komma på”.

Konstverket har fått låna sin form från ordspelet ”Alfapet”, där sju brickor per omgång får användas för att bygga vidare på de ord som redan lagts ut på brädet. Till skillnad från korsordet, där ett rätt svar söks, kan orden utvecklas och ändras, nya prefix och ändelser ger nya innebörder. Verket är en inbjudan att bygga vidare på tanken att tänka, att utmana det invanda, att tänka om.

Att vända på tanken för att istället undersöka motsatsen blir till en lek med plats för nya perspektiv, både i det stora och i det lilla.
För tänk om det (inte) är tvärtom!

IMG_0056 2

Maria Nöremarks verk kan ses i fönstret ovanför Tierpsrummet.

Om konstnären

Maria Nöremark är bosatt och verksam i Uppsala. Hon är bland annat utbildad i fri konst vid Kunsthøgskolan i Oslo, Norge och har medverkat i flertalet grupp- och soloutställningar, både i Norge och i Sverige. Utöver sin konstnärliga praktik arbetar Nöremark som epidemiolog.

Nöremark arbetar ofta med skulpturala installationer och hon använder flera olika material i sitt konstnärliga arbete. Hennes verk innehåller emellanåt en lekfull diskrepans som väcker både stora och små frågor. De subtila verken bjuder stundom på humoristiska ingångar till den allvarsamma grunden, och innehållet skiftar – från person till person men också över tid.

Maria

Hör Maria Nöremark prata om sitt verk:

O M T Ä N K A, trippel ordpoäng