Jessica Faiss

No Hands

Jessica Faiss

No Hands

Video, (3.36 min)
Video, (2.33 min)
Obs! Verket kan vara svårt att se i starkt solljus.

Ett möte mellan två människor, två kroppar. Händelseförloppet har varken början eller slut. Vi vet ingenting om detta möte, inte heller dess andemening. Den jämna och suggestiva rytmen gör verket till en rörlig målning förtätad med ambivalens. Betraktaren får själv ladda verket med innebörd. Är det ett erotiskt maktspel – och vem har i så fall makten? Eller är det en ömsint fysisk handling som tillfredsställer ett djupt mänskligt behov? Sensualiteten står i kontrast till betraktarens voyeuristiska roll, och videon speglar både intimitet och ensamhet i en och samma rörelse.

På många sätt är beröring att bli sedd. Idag, när så många mist sociala sammanhang och den fysiska kontakten är frånvarande, blir beröringen extremt påtaglig. Längtan efter närvaro blir till en hunger i huden. Konstnären leker med begreppet intimitet. Verket består av två videos, de är närbesläktade men med en liten förskjutning. Knappt märkbar eller helt avgörande?

Ljudspår till verket via Spotify

77741CC6-A77F-4622-8A67-EBA33263F801

Jessica Faiss verk proijeceras mot en av väggarna i kulturhusets foajé samt på tv-skärmen i rummet bredvid. Observera att verken kan vara svåra att se i starkt solljus.

Om konstnären

Född i Martigny, Schweiz, bor idag i Uppsala. Jessica Faiss är bland annat utbildad vid Konstfack, Stockholm, och Tohoku University of Art and Craft, Yamagata, Japan. Hon har tilldelats olika gestaltningsuppdrag och finns representerad i flera samlingar både nationellt och internationellt. Vid sidan av sitt konstnärskap har hon under de senaste två åren även undervisat i Konst vid Wiks folkhögskola, Uppsala.

Jessica Faiss konstnärliga praktik berör temat resa och förflyttningar men hon undersöker också allmängiltiga känslor och tillstånd av delaktighet, tillhörande och utanförskap. Hennes konst väcker ofta en känsla av meditativ monotoni, en sorts ingenmansland av vakuum.

Faiss arbetar främst med video, fotografi och måleri.

jessica

Hör Jessica Faiss prata om sitt verk:

No Hands