Amanda Selinder

O

Amanda Selinder

O

Textil och naturlig indigo

Verkets titel syftar till den kemiska beteckningen för grundämnet syre. Konstnären har hämtat inspiration från kulturhusets fasad, cortenstålets förändring över tid, den tunna hinna av oxidering som både skyddar och färgar. Från orange till purpur. På samma sätt arbetar konstnären i sina egna processer där hon undersöker naturliga färgpigment som, precis likt fasadstålet, får lov att ändras över tid. Bomullstyget har färgats med naturlig indigo, ett färgpigment som oxideras fram ur örten Indigofera Tinctoria.

Leken tar sin början när tyget lyfts ur sitt gulbruna bad och kommer i kontakt med luften – syret startar den magiska förvandlingsprocessen där gulbrunt blir till grönt som sedan övergår till blått. Levande material står aldrig still utan de förändras över tid, precis som också vi förändras över tid.
När nästintill alla naturliga färgpigment ersatts av syntetiska, med negativ inverkan på klimatet, experimenterar konstnären med svampar och växter. Hon fascineras över hur de både är komplexa, lekfulla och vackra, samtidigt som de har en avgörande roll i naturens näringscykel. I sitt arbete belyser hon allvaret i att upprätthålla fungerande ekosystem.

IMG_0014

Amanda Selinders verk är placerat vid kulturhusets fasad mot stationen.

Om konstnären

Amanda Selinder är född i Tranås, bosatt och verksam i Uppsala. Amanda Selinder är utbildad i textilkonst vid HDK, Göteborg och School of Visual Arts, New York. Selinder har ställt ut i flera grupp- och soloutställningar både nationellt och internationellt och hon har deltagit i flera konstnärsresidens.

Amanda Selinder är en bioart/textil-konstnär vars konstnärliga arbetsprocess är djup rotad i utforskandet av levande organismer, framförallt slemsvampar och svampmycel. Inkorporeringen av levande material i konstverken, samt den naturliga färgningsprocessen, skapar en dynamik med ett slutresultat i oändlig rörelse.

Amanda Selinder fotograf är Anders Elverhøy

Hör Amanda Selinder prata om sitt verk:

O